IRRITABLE BOWEL SYNDROME

EN ALMINDELIG FUNKTIONEL TARMSYGDOM

HVAD ER IBS?

“Irritable Bowel Syndrome (IBS) eller Irritabel tarmsyndrom er en almindelig funktionssygdom i tarmen der påvirker tyktarmen. Typiske symptomer inkluderer mavesmerter, kramper, oppustning, tarmluft og forstoppelse eller diarré, eller begge.

Fremkomsten af IBS i Sverige rapporteres til at være på ca. 16% og udbredelsen er meget lig andre lande, på trods af store livstilsforskelle.

IBS forøger ikke risikoen for alvorlige sygdomme, såsom tarmkræft, men det er en kronisk lidelse med en stærk negativ påvirkning på hverdagslivet for mange mennesker rundt i verden.”

SYMPTOMER

IBS forårsager typisk langvarige symptomer med tilbagevendende mavesmerter eller ubehag i forbindelse med ændringer i afføringsmønsteret og/eller ændringer i konsistensen (diarré/forstoppelse).

Andre typiske symptomer er oppustethed, udspiling, tarmluft og borborygmi. IBS forbindes også ofte med andre ikke-koloniske problemer, såsom dyspepsi, kvalme og halsbrand.

Symptomerne kan opstå i episoder og påvirke det daglige liv og sociale funktioner. Mange IBS-patienter oplever dårlige perioder efterfulgt af perioder hvor symptomerne forbedres eller endda forsvinder.

Symptomerne er også normalt forbundet med indtagelse af mad samt afføringsmønster.

Du bør altid kontakte en læge hvis du oplever vedvarende ændringer i afføringsmønsteret eller andre symptomer der kan indikere en mere alvorlig lidelse.”

Læs mere...

“Tegn og symptomer der kræver omgående tilsyn er:

 • Vedvarende smerte (der ikke lindres af prutter eller afføring)
 • Uforsætlig vægttab
 • Blødning – blødning fra rektum
 • Jernmangel og anæmi
 • Diarré om natten
 • Opkast (uforklaret)

Konsulter altid en læge hvis du har spørgsmål om dine symptomer.”

Mavemserter og kramper er typiske symptomer på IBS. Smerten lindres typisk ved afføring.

Oppustning eller en følelse af at være oppustet er typisk for mange IBS-patienter. Oppustning lindres typisk ved affæring.

 

Tarmluft eller overskydende luft bliver typisk betegnet som et symptom for IBS-patienter. Mængden af tarmluft er typisk lig mennesker der ikke påvirkes af IBS, men luften forårsager symptomer for IBS-patienter.

 

Visse patienter oplever perioder med diarré (IBS-D) mens det nogle gange skfiter med perioder med forstoppelse (IBS-M).

 

Visse IBS-patienter oplever perioder med forstoppelse (IBS-C) mens andre oplever perioder med skiftevis forstoppelse og diarré (IBS-M).

 

IBS UNDERTYPER

IBS kan underkategoriseres baseret på karakteristika ved afføringen. IBS med diarré (IBS-D), IBS med forstoppelse (IBS-C) og IBS med blandede afføringsmønstre eller cyklisk mønster (IBS-M).

Dominerende afføringsmønstre er baseret på formen på afføringen på dage med mindst ét unormalt afføringsmønster.

IBS-patienter overgår normalt mellem de forskellige underkategorier og der er også blevet foreslået flere underkategorier.

Andre forslåede underkategorier er følgende:

 • IBS med fremherskende tarmdysfunktion
 • IBS med fremherskende smerter
 • IBS med fremherskende oppustning
 • Efter smitte (PI-IBS)
 • Fødevareinduceret (måltidsinduceret)
 • Stressrelateret IBS

IBS efter smitte (PI-IBS) er velbeskrevet i dag. Vi ved at IBS kan blive udviklet efter voldsom diarré (gastroenteritis) forårsaget af bakterier eller virus.”

> 25% af afføringsmønstre med BSFS 1 eller 2 og <25% af afføringsmønstre med BSFS 6 eller 7.

Alternativ for epidemiologi eller klinisk praksis: Patient rapporterer at unormale tarmmønstre er typisk forstoppelse (som type 1 eller 2 i BSFS).

> 25% af afføringsmønstre med BSFS 6 eller 7 og <25% af afføringsmønstre med BSFS 1 eller 2.
Alternativ for epidemiologi eller klinisk praksis: Patient rapporterer at unormale tarmmønstre er typisk diarré (som type 6 eller 7 i BSFS).”

>25% af afføringsmønstre med BSFS 1 eller 2 og >25% af afføringsmønstre med BSFS 6 eller 7.

Alternativ for epidemiologi eller klinisk praksis: Patient rapporterer om unormale afføringsmønstre der typisk er både forstoppelse og diarré (mere end en fjerdedel af alle unormale afføringsmønstre var forstoppelse og mere end en fjerdedel var diarré, ved brug af BSFS.”

Patienter der opfylder diagnostiske krav for IBS men hvis afføringsmønstre ikke kan kategoriseres i 1 af de 3 ovenstående grupper bør kategories med IBS uklassificeret.

PI-IBS

PI-IBS

En undergruppe af IBS-patienter har symptomer...

DIAGNOSE

IBS er en diagnose med bredt accepterede, veldefinerede og objektive kriterier for diagnose.

Det er defineret som en tilbagevendelige funktionslidelse i tarmen på baggrund af symptombaserede diagnostiske kriterier, i fraværet af sporbare organiske årsager.

Symptomerne er ikke specifikke for IBS, da sådanne symptomer kan opleves til tider af næsten alle individer. For at skelne mellem IBS og kortvarige mavesymptomer, har eksperter understreget den kroniske og tilbagevendende natur ved IBS.

Det nyeste kriterie for FGID-diagnosen, tarmsygdomme som IBS, blev udgive ti 2016 (Rom IV).
Rom IV-kriterierne definerer IBS som:

Tilbagevendende mavesmerter, mindst 1 gang om ugen i de seneste 3 måneder, forbundet med 2 eller flere af de følgende kriterier:

 1. Relateret til afføring
 2. Associeret med ændring i hyppigheden af afføring
 3. Associeret med ændring i form (udseendet) af afføring

Kriterierne skal være opfyldt i de seneste 3 måneder med symptomer der har været påbegyndt mindst 6 måneder før diagnosen.”

ÅRSAGER

De præcise årsager til IBS er ukendte. Forskning har peget på et par mulige forklaringer til hvorfor visse mennesker får IBS.

Forskning har indikeret at mikrofloraen, bakterierne i tarmen, adskiller sig hos raske og folk med IBS. Vores mikroflora spiller en nøglerolle i vores sundhed og ændringer i tarmbakterier kan være medvirkende til IBS.

Læs mere…

 • Som nævnt før, kan gastroenteritis, inflammation af tarmene, blev forårsaget af bakterier eller virus og føre til IBS. Men visse IBS-patienter har også et forhøjet antal af immunceller i deres tarme, selv uden tidligere gastroenteritis. Der virker til at være en immunrespons i IBS der er forbundet til, som minimum, smerte og diarré.
 • De glatte muskler i tarmvæggene bevæger typisk den mad vi indtager gennem fordøjelsen. Hvis muskelbevægelserne forstyrres og er langsommere/hurtigere, så vil IBS-lignende symptomer udvikles – tarmluft, oppustning, diarré og forstoppelse. Dysfunktion i tarmmusklerne kan være relateret til IBS.
 • “Tarmhjernen” (tarmens nervesystem) og måden den kommunikerer med hjernen på, er også blevet foreslået i forbindelse med IBS. Forstyrret funktion ved dette komplicerede nervesystem kunne føre til større afvigelse fra normale tarmfunktioner i IBS-patienter.

LÆS MERE OM IBS

IBS Udløser

IBS Udløser

"Irritabel tarmsyndrom (IBS) og symptomerne kan udløses af forskellige faktorer, f.eks. kost,...

read more

TJEK DIN IBS ALVORLIGHEDS BEREGNING

IBS severity severe

Referencer:

Blomquist L Osterberg E, Krakau I, et al. A population study on irritable bowel syndrome and mental health. Scand J Gastroenterol. 2000.

F. Mearin, B. E. Lacy, L. Chang, W. D. Chey, A. J. Lembo, M. Simren, et al. Bowel Disorders. Gastroenterology. 2016.

ICD 10. ICD 10

P. et al. (MARCH 2016) Enck. Supplementary information S1 IBS Nat Rev Dis Primers. Nature Reviews. 2016.

P. Enck, Q. Aziz, G. Barbara, A. D. Farmer, S. Fukudo, E. A. Mayer, et al. Irritable bowel syndrome. Nat Rev Dis Primers. 2016;2:16014.

R. Spiller, Q. Aziz, F. Creed, A. Emmanuel, L. Houghton, P. Hungin, et al. Guidelines on the irritable bowel syndrome: mechanisms and practical management. Gut. 2007;56(12):1770-98.

S. A. Walter, L. Kjellstrom, H. Nyhlin, N. J. Talley and L. Agreus. Assessment of normal bowel habits in the general adult population: the Popcol study. Scand J Gastroenterol. 2010;45(5):556-66.

The Rome Foundation. Appendix A Rome III Diagnostic Criteria for Functional Gastrointestinal Disorders